ИСУС Е В ТЕБ – I ЧАСТ – II ГЛАВА

ВТОРА БЕСЕДА: ТАЙНА ЛИ Е ТАЙНАТА ВЕЧЕРЯ?

Този въпрос би учудил мнозина хора поради факта, че когато чуят за Исус Христос в представите им това се свързва с Тайната вечеря. Всички, малко или много, сме виждали религиозни картини на тази вечеря и в мнозина от нас се е затвърдило впечатлението, че наистина става дума за някакво голямо тайнство.
Тайна ли е обаче Тайната вечеря?
Ето въпросът, на който ще отговоря чрез тази беседа. Преди всичко трябва да знаем, че яростта на дявола срещу Светлината на Евангелието е безгранична. Той е разчитал, че вековете, останали зад нас, ще са в състояние да затъмнят Славата на Исус Христос и не винаги човеците ще помнят Неговото велико духовно служение, Неговата мисия, Път, думи и дела. Лукавият има някои характерни способи, чрез които засилва своята власт над човеците. Един от тези способи е мистицизмът. Цел на мистицизма е да обвива и държи в тайнственост и загадъчност явления и обекти, които биха разширили границите на човешкото познание.
Исус дойде на този свят с една единствена цел – да познаят всички човеци какво велико Спасение е извършил Бог за техните безсмъртни души. В противовес на Христовата мисия дяволът започна да замъглява духовния поглед на човека, да го обезверява и отчайва. Дяволът започна да представя Лицето на Бог, като лице на жесток властелин, който въздава ужасни наказания върху живота на човеците.
“Трепери човече и не задавай въпроси за Новия Завет! Това е тайна! Тя ти е забранена! Забранявам ти да се интересуваш от вечерята на Исус с Апостолите! Това е Тайна вечеря! Чуваш ли? Да не си посмял да ми нарушаваш спокойствието! Какво те интересува теб разговора на Исус с учениците Му? Ти да не би да искаш на Апостол да се правиш, а? Я марш оттук! Каквото чуеш от попа по време на литургията – стига ти… Божието Слово не е за такива като тебе. За тази отговорна работа си има духовни семинарии, владици и попове…”
През вековете подобни внушения комай са свършили добра услуга на лукавия. Но за негов най-голям ужас, там, на духовното поприще, е имало един ученик на Исус – Апостол Йоан. Този Апостол е написал едно от Евангелията, като е предал в изключителна пълнота Пасхата на Господ с учениците Му, като от този миг в Живота на Исус е показал най-явната вечеря на Спасителя. И от тринадесета до седемнадесета глава е записал всичко, което се случи на тази вечеря.
Това е Явната вечеря на Исус Христос!
Пълни подробности за други вечери на Спасителя в Евангелията няма. Всичките думи на Исус, изречени на Празника на Пасхата, Апостол Йоан е записал за поколенията, за да изпълни изрично Волята на нашия Господ:
“Ако стопанинът на дома нарекоха Веелзевул, то колко повече домашните му! И тъй, не бойте се от тях; защото няма нищо покрито, което не ще се открие, и тайно, което не ще се узнае. Това, което ви говоря в тъмно, кажете го на видело; и което чуете на ухо, прогласете го от покрива…” (Матея 10:25-27)
Нека благодарим на Бога, че Апостол Йоан прогласи от “покрива” Новия Завет на Исус Христос, без да се уплаши от дявола и слугите му! Нека благодарим на Всевишния, че ние, като последно поколение на земята, имаме знанието за Христовата вечеря, която остава тайна за света, но явна за всички, които вярват в Името на Исус и общуват с Божието Слово. Защото в това Истинско Слово е показано много точно името, което Бог е дал на цялата сатанинска власт:
“И на челото й имаше написано това име: Тайна; великий Вавилон, майка на блудниците и на гнусотиите на земята…” (Откровение 17:5)
Дяволът винаги е бил лъжа, която скрива Истината. Затова всяка съкрушаваща го Истина той е запечатвал като тайна. Ако ние приемем лъжите му за чиста монета и се съгласим, че Христовата вечеря е тайна, то за нас ще бъде неизвестна и мисията на Божия Син, защото Исус прогласи Новия Завет именно на тази вечеря. Божието Спасение стана явно за човеците именно там. Така, че изразът “Тайна вечеря” е едно от най-мощните оръжия на лукавия, една своеобразна религиозна догма, която застава като завеса пред онези, които са жадни за знание и прозрение от Библията.
Тайните неща остават само там, където има тъмнина, защото тя спира достъпа на зрението!
Но Исус е Светлина! Целият Му Живот беше Светлина!
Затова и вечерята Му с учениците беше осветена по чудесен начин от Апостол Йоан, който я записа за поколенията.
Нека изметем от сърцата си страха от дявола и повярваме на обещанието на Святия Дух, дадено ни чрез пророк Еремия:
“Извикай към Мене и ще ти отговоря, и ще ти покажа велики и тайни неща, които не знаеш…” (Еремия 33:3)
Бог никога не е желаел да има тайни от нас, но след грехопадението духовните очи на човека бяха затворени от греха и тлението, а плътското и смъртно естество не може да приеме знанията и истините без Светлината на Святия Дух. От тайните не се ползва Бог. От тайните се ползва дяволът.
Но защо той ужасен се опита да обяви Христовата вечеря за тайна? Защо така масово експлоатира религиозното съзнание на милиони човеци, за да се превърне днес Тайната вечеря в постулат, който не подлежи на съмнение? Какво се случи на тази вечеря, което толкова много да го подразни и разяри?
Да! На тази вечеря имаше едно обещание от Исус, свързано именно с тайните в Божието Слово. Ето как го изявява Спасителят:
“Настава час, когато няма вече да ви говоря с притчи, а ясно ще ви известя за Отца…” (Йоан 16:25)
Исус обещава това, часове преди да бъде разпнат. Той казва:
“Настава час…”
Този час по време на Христовата вечеря не е настанал, но предстои да дойде. Този час идва и няма да закъснее…
И действително не закъснява! На денят на Петдесятница Бог излива Святия Си Дух над човеците. Всички притчи, които Исус е изговорил, ще бъдат изобилно осветени и разтълкувани от Светлината на Този, под Чието Духовно водителство Христос ги е изрекъл – Святият Божий Дух. Цялото Божие Слово и тайните, запечатани в него, ще бъдат изявени от Този, Който ги е дал, защото:
“Никога не е идвало пророчество от човешка воля, но светите човеци са говорили от Бога, движими от Святия Дух…” (2 Петрово 1:21)
Днес, имайки в сърцата си Духа на Благодатта, ние можем да извикаме към Бог да направи явни всички тайни на Словото Си. Те ни принадлежат, защото Исус плати цената за тях и днес ги дава даром, верен на обещанието Си:
“А когато дойде Онзи, Духът на Истината, ще ви упътва на всяка истина; защото няма да говори от Себе Си, но каквото чуе, това ще говори, и ще ви извести за идните неща. Той Мене ще прослави, защото от Моето ще взема и ще ви известява…” (Йоан 16:13-14)
Днес Исус не говори с притчи и има явна вечеря с всеки, който Го покани в сърцето си. Да живеем с представата, че вечерята на Христос е тайна, то означава да пропуснем мига на просветлението, че Бог е явен, че не се крие, но обича да се изявява на Своите чеда. Друг е въпросът, че липсата на вяра се явява като завеса за която и да е истина от Словото Божие. Тайната вечеря не е нищо друго, освен религиозният и светски прочит, коментар и интерпретация на Спасението от Господа.
Вие сами решете дали това Спасение е явно за вас или е тайно.
Ако е явно – вярата в Исус ви е дала достъп до Истината!
Ако е тайно – завесата на мистицизма е впримчила душите ви!
Тайна ли е Тайната вечеря?

Едно мнение за “ИСУС Е В ТЕБ – I ЧАСТ – II ГЛАВА

  1. Далил

    Колко хубави истина ДОКОСНАХ СЕ КАК ВЪВ САМОТО НАЧОЛО Бог те водеше приятелю Бъди здрав и Благословен

Leave a Reply